
Dear Train travellers’ – Exclusively your’s food joint
When the Mishra family started Purohit restaurant as a family business, little did they knew that its food and services would become such a hit in the city of Sangam, Allahabad. And hence with an idea to serve the flavours of some unique traditional and home food, Devendra Nath Mishra started with Jevnaar restaurant in 1991.
Jevnaar, literally means a feast or a celebration. And this was exactly the purpose for starting it. Saurabh Mishra, who is currently the owner of this restaurant, shares-“Jevnaar is a place where people find the essence and tastes of authentic and traditional cuisines that are usually relished only in our homes and yes mind it – It’s purely vegetarian!”
Also, they soon realised the need to cater food services to train travellers, which paved way for Travellers’ Kitchen – An exclusive hub of food for train travellers.
With a 10 people kitchen team, all the cuisine preparations are handled by 2 main chefs, who have been a part of this restaurant for 25 years. They serve delectable dishes of Kadhai Paneer and Shahi vegetarian.
Also, the most hot-selling items among the train travellers’ is Thalis. An assorted range of Thalis is mentioned in their men including Maharaja, Deluxe and Jain Thalis. It also serves a variety of traditional, unique and homely kind of cuisines, which truly remind us of our homes.
The expertise of the chefs in Jevnaar and Traveller’s Kitchen can be realised from the fact that its head chef Mahaveer, recently won an award for his best Paneer Makhani recipe, organised by Amul.
To note, while Jevnaar is a complete dine-in restaurant, Traveller’s Kitchen is dedicated to food parcel services to train travellers.
Jevnaar and Traveller’s Kitchen is situated just 500 metres from the railway station. With a 4-member delivery team, it assures the delivery of quality and on-time food to train travellers.
परंपरागत शाकाहारी खाने का विश्वसनीय नाम
संस्कृत में जेवणार का अर्थ है अनेकों स्वादिष्ट व्यजनों का उत्सव। इसी उत्सव का आनंद संगम की पवित्र नगरी इलाहाबाद के अनगिनत लोगों तक पहुंचाने के लिए लगभग 25 साल पहले इलाहाबाद के देवेन्द्र नाथ मिश्रा ने शुद्ध शाकाहारी भोजन जेवणार रेस्टुरेंट की शुरूआत की । जेवणार रेस्टुरेंट पिछले 25 सालों से इलाहाबाद के लोगों को स्वाद के साथ-साथ शुद्धता की गारंटी देने वाला एक विश्वसनीय नाम है।
खाने के स्वाद को बरकरार रखने के लिए यहां के किचन में 25 साल पुराने शेफ आज भी मौजूद है। हैड शेफ महावीर को नामी कम्पनी 'अमूल' अपनी एक प्रतियोगिता में उनके बनाए पनीर मक्खनी के लाजवाब स्वाद के लिए सम्मानित कर चुकी है। वहीं यहां मिलने वाली 3 प्रकार की थाली ; महाराजा थाली, डिलक्स थाली एवं स्पेशल जैन थाली की मांग सबसे ज्यादा देखी गर्इ है। इसके अलावा यहां की किचन टीम कर्इ प्रकार के पुराने परंपरागत व्यंजन बनाने में भी पारंगत है जिनका स्वाद आज के समय में मिल पाना आसान नहीं होता। 50-60 लोगों के बैठने की व्यवस्था वाले इस रेस्टुरेंट में कुल 10 लोगों की किचन टीम है।
साल 2009 से जेवणार रेस्टुरेंट ने अपनी सेवा का विस्तार करने हेतु रेस्टुरेंट के शुद्ध-शाकाहारी खाने को रेलयात्रियों तक पहुंचाने का निर्णय लिया। जिसके प्रबंधन में जेवणार की शुरूआत करने वाले देवेन्द्र नाथ मिश्रा के बेटे सौरभ मिश्रा ने अपनी मैनेजमेंट की पढ़ार्इ और मल्टीनेशनल की नौकरी के अनुभव का भरपूर इस्तेमाल कर पुरी व्यवस्था को काफी सुचारू और आधुनिक बना जेवणार ट्रेवलर्स की शुरुआत की । वर्तमान में भी सौरभ अपनी रेस्टुरेंट की सर्विस को मेहमानों की जरूरत के हिसाब से तैयार करने में अहम भुमिका निभाते है।
इलाहाबाद रेलवे स्टेशन से आधा किलोमीटर दूर स्थित जेवणार रेस्टुरेंट रोजाना 100 से ज्यादा पार्सल आर्डर डिलेवर करता है जिसमें से लगभग 35 से 40 रेलवे पार्सल आर्डर होते है एवं जिसके लिए यहां 4 डिलेवरी बॉय की अलग टीम है।